středa 9. května 2012

Sacharidové vlny III.

KAPITOLA TŘETÍ: VODA
     Tuky, bílkoviny i sacharidy jsme již probrali, je zde ale čtvrtá látka, která je z hlediska fungování organismu ještě důležitější. Je jí voda.
     Voda je hlavní součástí vnitřního rostředí lidského organismu, průměrné množství tělní vody činí u dospělého muže 60 %, u ženy 50 % tělesné hmotnosti. Dospělý 70 kg vážící člověk vydává růměrně 2,5 l tekutin denně a právě takové množství by měl přijmout. Přesněji se udává doporučený příjem tekutin množství 40 ml na každý kilogram hmotnosti člověka, tzn. pro 50 kg jedince je denní doporučenou dávkou 2 l množství, pro 100 kg chlapa množství dvakrát takové. Avšak není to všechno, neboť zmíněná čísla platí pro běžnou, netrénující populaci. Pro nás je potřeba hodnoty posunout ještě výše. Budeme sice stále vycházet z uvedeného základu 40 ml na 1 kg, ale přidáme 150 - 250 ml 20 minut před tréninkem, poté 150 - 250 ml každých 20 minut tréninku a na závěr ještě dalších 100 ml na každých 100 g úbytku hmotnosti během cvičení. Pro lepší představu vezměme za příklad našeho 100 kg vážícího "vlnaře". 40 ml na 1 kg hmotnosti nám vytvoří základní denní dávku v podobě 4 l tekutin. K nim přidejme 200 ml před tréninkem, 600 ml v průběhu tréninku a 500 ml po tréninku (neboť jsme mu v tuto chvíli navážili 0,5 kg úbytek váhy) a jsme na denní dávce, která činí 5,3 litru tekutin. Říkáte, že je to příliš? Neřekl bych a v průběhu vlnění mi dáte za pravdu i vy. Uvidíte totiž sami, že ve chvílích 50 g sacharidů denně budete vděčni za cokoliv, co vás alespoň "na oko zasytí". Mimoto, s tréninkem, o kterém budeme mluvit níže, toto (resp. na vaši váhu přepočítané) množství tekutin jednoduše musíte mít.
zdroj: Ronnie.cz

1 komentář:

  1. No to práve, že už nie. Som na Zahradnickej fakulte takže už ma čaká len Lednice a možnosť jógy v Břeclavi budúci semester...ale chcelo som aj cez leto teraz :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře, dotazy i připomínky :o)