středa 12. prosince 2012

Kniha: Mámin Seznam

Autor: St. John Green
Originální Název: Mum's List
Rok Vydání: 2012
Vydala: Mladá Fronta
Oficiální text:
"Mámě dvou malých synů před několika lety zjistili rakovinu v pokročilém stadiu a ona věděla, že se nemůže vyléčit. Když tušila, že smrt se blíží, začala s pomocí manžela sepisovat rady a pokyny, jimiž se po jejím odchodu mají řídit, a nazvala je Mámin seznam. Je v něm vypsané krok za krokem všechno, na co táta nemá při výchově synů zapomenout, co by měli kluci dodržovat a jak si máma představuje, že mají žít bez ní. Psala to jednak proto, aby se manžel necítil po její smrti tak sám a věděl si rady, ale také proto, aby na ni kluci nezapomněli a aby na ně mohla dál působit, a také se tím vyrovnávala se smrtí. O Mámině seznamu se pak dozvěděl místní tisk a po velkém ohlasu v celonárodních anglických médiích se táta rozhodl, že celý příběh převypráví. Je to velmi dojemné čtení, prosté, věcné a v závěru i nadějeplné."
zdroj:  Mladá Fronta
Můj názor:
     Existuje důležitější člověk našeho života než máma? Bez ní by jsme tu ani já ani vy nebyli.
Existuje něco horšího než vyrůstat bez mámy? Samozřejmě si uvědomuji, že ne každá mám je vzorem ctností, ale stejně... Kdo nás chápe? Kdo nás obejme když je třeba? Kdo nám poradí? Kdo udělá byt Domovem? Ano, existuje i něco horšího!
Je to chvíle, kdy mámu máte a pak o ni přijdete... Naprosto a nenávratně...
     A přesto... Život jde dál a vy musíte žít i když jste dítě, které tomu úplně nerozumí... A i když jste manžel, který svou ženu miloval a nakonec ztratil.

     Já mám tvrdou slupku a hned tak u něčeho nebrečím, ale tato kniha mi hned několikrát vehnala slzy do očí... Hraje na všechny vaše strunky
- milujete svého partnera a kniha vám jasně ukáže, že je doopravdy strašné o svou životní lásku a "spřízněnou duši" přijít
- jste dítě nebo i rodič a kniha vám dá ochutnat bolest, kterou se sebou smrt přináší
- a nakonec tato kniha se stala, doopravdy stala. Ten muž je skutečný, ti chlapci jsou skuteční a i máma byla skutečná...

Kniha je román, určitě. Ale je tak reálná až vás to místy ochromí a vy zůstanete tiše sedět a myšlenky poletí do všech stran... Je tak lásky plná a přitom ne kýčovitá, je tak smutná a přitom úsměvná. Je prostě plná protikladů.

Hodnocení: 1-
(přeci jen mi chvilkami přišla až neskutečná. Na druhou stranu je pochopitelné, že při psaní takovéto knihy se mluví, na 99% procentech stránek, o hlavní aktérce v dobrém)
Tohle je kniha pro všechny a rozhodně ji vřele doporučuji! 

9 komentářů:

  1. Já jsem o tom slyšela..je to dojemné. Musí to být těžká situace pro ty pozůstalé..každopádně kniha vypadá napsána velmi čtivě..možná si ji někdy přečtu;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéjé, já ji zhltla během několika hodin :) Napsaná je fakt pěkně :)

      Vymazat
  2. Anonymní12.12.12 9:33

    Já jsem hrozná citlivka, brečela bych asi od začátku do konce... A téma jako takové je pro mě hodně citlivé.. ne snad kvůli rakovině, ale kvůli tomu, že zrovna moje mamka - jak píšeš - není vzorem ctností. Je to složité. Knížku si někdy v budoucnu určitě přečtu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně když budeš chtít plakat, tak kniha ti v tom pomůže...
      Některé maminky jsou prostě trošku míň maminkovaté - rozhodně bych to, ale viděla jako poučení a nápravu bych sjednala na vlastních dětech. :o)

      Vymazat
    2. Přesně tak to vidím i já! Chci být pro své děti tou nejlepší maminkou na světě! Chci, aby pak na svoje dětství vzpomínaly s láskou :-)

      Vymazat
  3. Uff, mne je do placu, len citam recenziu. To si precitam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale budeš plakat... Aby si mi pak nehovorila, že som ta nevarovala :)

      Vymazat
  4. Ahoj kocko promin musela jsem zrusit giveaway:-( kazdopadne dekuji za ucast

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře, dotazy i připomínky :o)